Waarom en hoe laten tegels los?

Schade aan tegelwerk is in het merendeel van de gevallen het gevolg van een verkeerde werkmethode of een verkeerde materiaalkeuze. Een kleiner aantal gebreken komt voort uit mankementen aan de tegels zelf.

Vakmanschap bij het tegelzetten bestaat onder meer uit het toepassen van de juiste werkmethode en de keuze van de juiste materialen. 

Voor het loslaten van tegels zijn verschillende oorzaken mogelijk:
De ondergrond is niet goed voorbewerkt (te glad, te droog, te nat, geen goede samenhang, te koud, te warm, beton te vers). Het hechtmiddel is verkeerd (verkeerde mortelsamenstelling, niet vol en zat in de mortel gezet, niet gepoederd, overdosering van hulpstoffen, niet vochtvast, aantasting  door chemische middelen, niet vorstvast, te dunne of te dikke laag, open tijd overschreden, niet goed gemengd).

Er treden te hoge spanningen op in het tegelwerk (geen elastische kit langs de aansluitingen, te weinig dilatatievoegen, sterk krimpende ondergrond, geen rekening gehouden met sterk wisselende temperaturen b.v. bij vloerverwarming)
 
Vocht
Het vochtprobleem wordt vaak onderschat. Vochtig bouwmateriaal krimpt, wanneer het droogt. Een bouwwerk dat veel vocht te verwerken heeft gekregen door bijvoorbeeld overvloedige regen vóór het plaatsen van dakbedekking en ramen, heeft weken en zelfs maanden nodig om dat vocht weer kwijt te raken. Gedurende die tijd zal metselwerk en beton blijven krimpen.

Afbeelding invoegen

Scheuren in tegels 
Het kan ook voorkomen dat tegels niet loslaten, ondanks sterke werking van de ondergrond. In zo'n geval kunnen scheuren in de tegels ontstaan.
De oorzaak is veelal een te grote zetting in een gebouw: veranderingen in de ondergrond als gevolg van de aanpassing van bouwdelen aan de krachten die erop worden uitgeoefend. Een bekende zetting is het nazakken op de fundering.
 
Waarom en hoe laten vloertegels los?  Hoe komt dat? Vloertegel in badkamer raakt los en klinkt hol. vloertegels komen los, vloertegel komt los, tegel kraakt, tegels kraken, vloertegel kraakt, vloertegels kraken, tegel komt los, tegels komen los,tegels kapot, tegel kapot, kapotte tegel, kapotte tegels, plavuizen zitten los, plavuis zit los,vloerverwarming opstarten